"

Buddharama Temple

-- Buddha 1.jpg (Buddha i Fredrika)

Vintern 2004 beslöt den thailändske theravadabuddhistiske munken Phramaha Boonthin Taosiri att bygga ett tempel i södra Lappland på ett berg i Fredrika, Åsele kommun.

Phramaha Boonthin Taosiri, och den organisation han knutit till sig, ansvarar för planering och finansiering. Inledningsvis köptes markområdet och munken anlitade konsulter för framtagande av ritningar. Efter en invigningsceremoni med stensättning år 2005 har arbetet fortskridit stegvis. Vatten-, avlopp och bredband är framdraget till byggplatsen. Under 2006 genomfördes förberedande markarbeten och en 4½ m hög munkstaty placerades på berget. 2007 kom en över 8 m hög Buddhastaty på plats. Det byggdes en scen och två mindre hus. 2008 kom det kom två elefantstatyer till berget. De symboliserar fred, frid, skönhet och välkomnande.

För övrigt innebar år 2008 en omvälvande tid eftersom effekterna av regimskiftet i Thailand 2006 och den globala ekonomiska krisen slog till med full effekt även i Fredrika. Den planerade byggstarten av själva tempelbyggnaden under år 2008 fick framflyttas då förnyad bedömning av den finansiella situationen krävdes i dessa ekonomiska kristider.

Den globala finansiella osäkerheten kvarstod under 2009 men Phramaha Boonthin Taosiri fick trots det fler sponsorer och allt mer kapital säkerställs till tempelbygget.

I avvaktan på att det nya templet ska bli klart har buddhisterna ett tempel i en äldre fastighet i närheten av byggplatsen. Alla är välkomna att besöka munken.

Hemsidans Buddharama Temple information är producerad som en del i ett större utvecklingsarbete inom turism som sker med stöd av Europeiska Unionen, Länsstyrelsen i Västerbotten, Västerbottens Läns Landsting och Åsele kommun.

This information is produced within a tourism project with financial support from the European Union, Västerbotten County Administration, Västerbotten County Council and Åsele Municipality.

 -- eu-h34.gif (EU-logga)  -- lansstyrelsen-h42.gif (Länsstyrelsen Västerbotten)  -- vll-w210.gif (Västerbottens Läns Landsting)   -- aselekommun-w36.gif (Åele Kommun)

 

Senast uppdaterad: 2011-01-28
Uppdaterad av: Lennart Högberg