Drop-in streetdance för barn, ungdomar & vuxna

Prova på att lära dig streetdance. Med lekfullhet och till skön musik får vi lära ossgrymma moves på Kulturhuset. Dansläraren Mathias Pettersson-Sango är bl.a. lärare på Balettakademin i Umeå. Obs! Begränsat antal platser.

Plats: Kulturhuset, stora dans/matsalen

När: 17 maj

Arrangör: Ungdomsgården, Åsele kommun

Kontakt: turismfritid@asele.se

Kostnadsfritt för barn och ungdomar! För vuxna 60 kr / gång. 

Grupp 1

Barn 6-11 år - för de yngre blir det fokus på rörelseglädje 
kl. 17.30-18.30

Grupp 2
Ungdomar 12-17 år - hiphop & popping
kl. 18.45-20.45

Grupp 3
Vuxna från 18 år - kommer att bli house (läs om den street dance stilen nedan)
kl. 21.00-22.00

– ta gärna med vattenflaska och bekväma kläder att dansa i.

Begränsat antal platser, max 25 pers / grupp. Detta är för att dansläraren ska kunna ha översikt över gruppen och hinna kunna se alla, hjälpa till där det behövs. 

Det går bra att Swisha Kulturhuset: 123 614 87 46. Skriv då att det gäller streetdance.

Här är ett klipp med Mathias när han dansar. 

Om läraren: Mathias började dansa Streetdance vid 14 års ålder. Efter att ha gått på diverse skolor som Balettakademin och Danscenter i Stockholm sökte han sig vidare till Åsa Folkhögskola.  

Under året på folkhögskolan utvecklade han ett intresse för House och Locking samtidigt som han skolades i de andra stilarna: Hiphop, Breaking och Popping. Han har battlat, uppträtt som dansare, men det var att lära ut som han fastnade för. Mathias har undervisat runt om i Sverige.

Mathias är uppvuxen i Stockholm men har pendlat mellan Åre, Kalmar och Borgholm. Är nu bosatt i Umeå för studier på universitet.

”Det viktigaste för mig är att mina elever har roligt på mina klasser, där musik och rytm står i centrum. Dansen är för mig en nödvändighet och en frihet. Mitt fokus ligger i utvecklingen av ett groove och utifrån denna känsla skapa något unikt ” (Mathias Pettersson Sango)

Ordlista

Locking = den allra första formen av streetdance som utvecklades i Los Angeles i USA 1970. 

Breaking= Breaking är en dans som man räknar in som en undergrupp till streetdance. Det är en typ av dans som i vardagligt tal kallas breakdance men som heter B-boying eller Breaking. Dansstilen är ett utav danselementen i den tidiga hip hop-kulturen som uppstod på 1970-talet

Popping = en illusionistisk streetdance-stil som grundar sig i en så kallad ”pop” som innebär att man spänner en muskel snabbt för att senare slappna av. Det ser nästan ut som en elektrisk stöt far genom dansarens kropp.

House = Man dansar givetvis till housemusik, och det viktiga är att hitta rätt sväng till musiken. Salsa, stepp, jazz och afro är alla ingredienser i denna underbara soppa, men det är oftast inte så svårt att lära sig stegen. En lekfull dans som uppmanar till freestyle. 

 

Uppdaterad den 1 juni 2019