Hemesterguide

Sommaren 2020 är inte som andra som andra somrar. I år finns utmärkta möjligheter att utforska allt som går att göra på hemmaplan. Här finns allt från fartfyllda aktiviteter för barn och unga till stillsamma utflykter i vår vackra natur.

Fira hemester i Åsele i sommar!

Kultur

Hembygdsområdet
Åsele Hembygdsområde håller sina muséer öppna vardagar 8/6 – 7/8 kl 12.00 – 15.00. Hela sommaren arrangeras också tipsrunda på hembygdsområdet med fina priser. 

Foto: Oliver Kårefalk
Foto: Oliver Kårefalk

Torvsjö Kvarnar
Torvsjö Kvarnar är ett av Skandinaviens mest välbevarade kulturminnen från 1700-talet. Här kan du se hur vattnets kraft utnyttjades längs Kvarnbäcken. Erik Johans café och Skogsmuséet kommer dock att hålla stängt i sommar, så ta med eget fika och gör en kultiverande utflykt!

Foto: Ralf Röder
Foto: Tobias

Baksjölidens Kvarnanläggning
Kvarnanläggningen består av en skvaltkvarn med spånhyvel från 1800-talet. Invid kvarnanläggningen finns ett vindskydd med grillplats. Även ett fångstgropssystem finns bevarat i närheten.

Hälla 50-tals café
När du träder in genom dörrarna till Hälla 50-tals café förflyttas du till ett svunnet 50-tal. Inredningen är i original och har funnits i caféet sedan 1953. Hälla 50-tals café öppnar 19/6.

Antesbodarna
På Antesbodarna vid Avasjö, får man en inblick i hur livet tedde sig på en fäbod från 1800-talet och framåt. På fäbodplatsen möter besökaren kor, får och höns, och inte minst en fäbodstinta. Fäbodarna öppnar 7/7.

Utomhusaktiviteter

Åsele Golfbana
En mycket fin niohåls-golfbana utmed Ångermanälven. Den vackra banan är både utmanande och omväxlande.

Discgolf
Vid Blåviksskolan finns en nybyggd niohåls-discgolfbana. Man kan använda egna discar, eller hyra på turistbyrån.

Vandringsleder
I vår kommun har vi en stor variation av vandringsleder i våra naturreservat, ekoparker och inte minst i nationalparken Björnlandet. Vi har leder som passar såväl den erfarne friluftsfantasten som barnfamiljen på dagsutflykt.

Foto: Christian Ortner

Elljusspåret
Ta en promenad eller löptur längs någon av slingorna i Elljusspåret. Där finns slingor på allt från 900 meter till 1 mil. Eller varför inte träna lite stavgång i teknikbackarna vid skidstadion varifrån Elljusspåret utgår?

Kanoting
Det finns många vattendrag och sjöar runt om i vår kommun som lämpar sig för längre och kortare kanotturer. Kanoter finns att hyra.
Kontakta Sylve Holmgren: 072 - 553 33 76.

Stamsjöbadet
Stamsjöbadet är en perfekt utflyktsplats för en solig och varm sommardag.
OBS! Tänk på att försöka byta om hemma för att minska smittan.

Fiske
Det finns många fina fiskevatten i vår kommun. Abborre, gädda, öring, röding, och harr är de mest populära fiskarna.
Fiskekort går att köpa på nätet, eller på turistbyrån.

Foto: Carmita Edström
Foto: Carmita Edström

Utomhusgym
Vid Lappvallen finns ett utomhusgym som är gratis att använda för alla. Vid utomhusgymmet finns en skylt med instruktioner för olika övningar som kan göras vid gymmets olika installationer.

Aktiviteter för barn och unga

Bredviken
Åsele Frisksportklubb anordnar aktiviteter för barn och ungdomar på Bredviken. Där finna möjligheter till bad, kanoting, trampbåt m.m. Ingen kostnad, men man ska vara medlem i klubben. Medlemskap går att lösa på plats.
Tid: 15/6 -18/6 samt 22/6 - 26/6 15.00 – 17.00.
Det kan bli längre.
Plats: Bredviksvägen 20, en vik vid Ångermanälven.

Stämpeljakten
I Stämpeljakten utforskar man de tre historiska stigarna Vitterhuset, Offerhällan och Torvjsö Kvarnar. I början och slutet av varje stig finns en stämpelkontroll där man gör en stämpel i sitt stämpelkort. När alla stämplar samlats in, får man ett litet pris på i utbyte mot stämpelkortet. Uthämtning och inlämning av stämpelkort sker på turistbyrån.

Illustration: Richard Molander
Illustration: Richard Molander

Rörelsestig i Bredviksskogen
Längs en liten stig i Bredvikskogen finns skyltar med olika rörelselekar för barn uppsatta. I sällskap med en vuxen kan barnen utforska skogen samtidigt som de utför olika rörelsefrämjande övningar. Stigen börjar med ingång från Movägen och är sedan tydligt skyltat.

Foto: Paulina Figaro
Foto: Paulina Figaro

Translate the website with Google translate.