Kultur, fritid och förening

I Åsele har vi naturen runt knuten och ett otroligt utbud av fritidsaktiviteter.

Natur och naturupplevelser

Landskapet i Åsele kommun är varierat med ömsom berg, tjärnar, sjöar, åar, bäckar, skog och myrmark. Ångermanälven flyter mitt genom kommunen. Främst växer mycket barrträd i trakten såsom tall och gran, men även björk samt lite andra lövträd. Det är ovanligt med fruktträd här i södra Lappland men bärbuskar trivs och det är gott om vilda bär såsom blåbär, lingon, hjortron på sensommar och höst.

hjortron                                                                                         

Åsele är i zon 6 vilket innebär att det är fullt möjligt att odla sig en trevlig köksträdgård. Även om odlingssäsongen är kortare så gynnar sommarens ljusa nätter växterna. Fördelen med att somrarna är svalare här är att man inte behöver vattna lika mycket och också att skadedjur blir färre. I Åsele slipper du fästingar! Dessutom, eftersom det alltid är rikligt med snöfall, är det med andra ord: riktig vinter och snötäcket skyddar de vilande växterna. Till skillnad från södra delarna av landet där det ofta blir barfrost. Drömmen om att bli självförsörjande på grönsaker om sommaren är fullt möjligt att uppfylla hos oss.

För de som tycker om att vara ute i skog och mark finns fantastiska vandringsleder, både kortare t.ex. för barnfamiljen och längre för de som vill ha en större utmaning. Till exempel går det att vandra i vår nationalpark Björnlandet som har träd vilka många är flera hundra år gamla. Där finns Sveriges kanske finaste tall-urskog på en areal med 2 369 hektar som är hem för över 2000 rödlistade (sällsynta) arter.

Vi har 41 naturreservat i Åsele kommun. Stenbitshöjden är det mest kända och ligger vid kommungränsen mellan Åsele och Dorotea. Där får besökaren en ursprunglig vildmarkskänsla, med fjällnära skogar och ett tjugotal småsjöar, tjärnar och bäckar. Området har lågfjällskaraktär och kan stoltsera med Åseles högsta berg, 668 meter över havet.

Andra härliga naturupplevelser kan fås vid ett besök till Stockholmsgata som också är ett naturreservat och där finns en kanjonbildning vilken bildades av en mäktig isälv som gröpte ur den porösa berggrunden för cirka 9400 år sedan. Kanjonbildningen är 50 meter djup och 1,5 kilometer lång! Offerhällan är en plats i Bergvattnet, 16 kilometer från Åsele centralort, där finns en klippavsats med ett 120 meters vertikalstup. Ett stängsel är uppsatt på platsen för besökarnas säkerhet. Offerhällan sägs var en helig plats för samerna som en gång levde i trakten. Offerhällan är utrustat med vindskydd, eldstad, bänkar, bord att sitta vid och avnjuta sitt medhavda fika medan man har en magnifik utsikt.

Vilda djur som lever runt om i Åsele kommun: björn, älg, bäver, tjäder, räv, rådjur och lo.

Föreningsliv och fritidsaktiviteter

Trots en liten kommun har vi ett stort fritidsutbud. För dig som är sportintresserade finns bl.a. sim- & sporthall, ishall, ridhus, 9-håls golfbana, elljusspår, gym, skidbacke, skatepark, klättervägg, skoterleder, frisbeegolf mm.

Kommunen främjar ett vitalt föreningsliv och det finns flera föreningar som t.ex. atletklubb, barn- & ungdomsidrottsförening, fotbollsförening, gymnastikförening, ishockeyförening, karateklubb, konstförening, musik- & teaterförening, skoterklubb, båtklubb, ridklubb, brukshundsklubb.

Studieförbunden ABF, Medborgarskolan, Studiefrämjandet, Vuxenskolan arrangerar kurser och arrangemang i Åsele. 

Det finns flera fina sandstränder i kommunen som badplatsen Stamsjön som är bara 2 kilometer från Åsele centrum. Den är långgrund, barnvänlig, finns omklädningsrum, livbojar och har flera eldplatser.

 

Åsele är ett paradis för fiskare. Ångermanälvens stilla flöde är hemvist för bl. a gädda, abborre och sik. I den oreglerade Lögdeälv trivs både lax, sik, öring och harr. Det finns 20 stycken fiskevårdsområden. Mer information om de hittar du på SodraLappland.nu.

Samisk förvaltningskommun

Åsele blev samisk förvaltningskommun 2018 och det betyder att samer har rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på samiska. Samer ska också kunna använda sitt språk i kontakter med kommunen och myndigheter. Samisk historia och kultur är viktig del av Åseles historia. 

Kulturhistoria

I tusentals år har samerna som är ett ursprungsfolk levt i de norra delarna av Norden och Ryssland. Deras historia och kultur är inte lika väldokumenterad som nybyggarnas. I mitten av 1600-talet byggdes den första kyrkan i Åsele på en renvall som tillhörde en same som skänkt halva sitt så kallade skatteland. Strax intill skapades ett område för handelsplats i ett försök att organisera förhållanden i lappmarken.

En kyrkstad växte upp runt kyrkan och nybyggarna letar sig allt mer till trakten. Byarna runt Åsele växte upp under samma tid framförallt längs med älven med ett antal olika nybyggare som med tiden bildade ett jordbrukarsamhälle. Åseles ursprung är som samlings- och handelsplats för samerna under 1600-talet. Än idag hålls traditionen vid liv som handels- och mötesplats då årligen arrangeras Åsele marknad, en av Sveriges största marknader.

Mer om Åseles kulturhistoria kan du ta del av genom att besöka hembygdsområdet som har utställningar som visar hur livet var förr och har växt fram i bygden. Där finns också en unik textil- och klädsamling med kläder från slutet av 1800-talet och framåt. Även fina handvävda plädar och mängder med virkade/knypplade brudkronor. Andra sevärdheter av kulturhistoriskt intresse är Torvsjö kvarnar, ca 25 km nordväst om Åsele centrum, en av kommunens största sevärdheter.

Evenemang

Vårt största arrangemang är Åsele Marknad, alltid 3:e helgen i juli, vilket lockar mer än 150 000 besökare under marknadens 4 dagar. Andra fasta arrangemang är: Vintermarknaden, Hantverksmässan och Åselenappet (pimpeltävling) i slutet av mars, Sveriges enda Tunnbrödsmässa i september, folkbilsrace vid midsommar och i backracet i maj. Sen har flera byaföreningar runt om i kommunen många aktiviteter och evenemang.

Foto: Ralf Röder