Åseles företagande i topp

Svenskt Näringslivs sammanställning över företagande i landet och länet visar att Sorsele och Åsele ligger i topp.

”Det är glädjande att Åsele tillsammans med Sorsele behåller täten på företagsamma kommuner i länet” säger näringslivschef Calle Birgersson.

I Åsele är 18,2 % av de arbetande i åldern 16-74 år att räkna som företagare och med det hamnar vi på andra plats i länet. Sorsele som ligger först, har ett företagande på 21 %. Det är att jämföra med genomsnittet i Västerbottens län på 11,3 % och 12,5 % i landet. Även när det gäller nyföretagande 2019 ligger Åsele i topp, liksom ungas företagande där vi kommer på plats fem.

Undersökningen visar också att Åseles kvinnor har blivit väldigt företagsamma. Vi har tidigare haft ett lågt kvinnligt företagande, men det har nu ökat så att vi även där är näst bäst i länet, tillsammans med Sorsele i topp och Dorotea på en tredje plats. 10,2 % av kvinnorna är företagsamma vilket är mycket högre än både läns- och rikssnittet.

Ett aktivt näringsliv och många företag är viktigt i en kommun för att skapa arbetstillfällen och ge skatteintäkter. Ju fler företag desto bredare arbetsmarknad får vi och det gör Åsele attraktivare att bo och arbeta i.

Läs mer hos Svenskt Näringsliv här 

Läs sammanställningen av rapporten för Västerbotten här (rapport i pdf)

VK skriver om nyheten här (plusartikel)

Senast uppdaterad den 28 maj 2020

Translate the website with Google translate.