Att tänka på inför kommande helger och högtider

Vinterns stora högtider nalkas. Jul- och nyårstiden handlar mycket om gemenskap och omtanke. I år får vi finna nya sätt för att ändå kunna fira. Vi har alla skyldighet att följa de nationella skärpta råden och behöver anpassa både våra traditioner och beteenden för att hålla nere smittspridningen.

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider. Läget är allvarligt i hela landet.

Viktigt! Läs på krisinformation.se om nya skärpta nationella råden

- I år kan inte julen bli som vanligt. I år kan vi inte fira med alla som vi vill fira med. Coronaviruset tar inte hänsyn till våra högtider. Vi behöver alla vara uthålliga. Det är din och min skyldighet, som statsministern sa i ett tal till nationen i förra veckan.

- Vårt firande i år blir inte som vanligt med stora fester. Max 8 personer är den nya normen även under helgerna. Det betyder att vi behöver hitta nya sätt att fira. Kanske fira utomhus runt en sprakande brasa? föreslog vice statsminister Isabella Lövin under samma presskonferens. 

- Eller kanske ses hela släkten gemensamt från norr till söder i ett digitalt kalas? Eller kanske använda tiden på att inte laga massa mat eller julhandla till att umgås mer och höra av sig till fler? Låta julfirande handla om mindre stress och måsten och mer om omtanke och gemenskap. 

- Dela med dig av din omtanke och värme till de som behöver. Tänk inte bara på att höra av dig, utan gör det också. Lyft luren, småprata med grannen. En liten gest kan göra så mycket. Du gör stor skillnad. Så låt årets julklapp bli ett omtänksamt samtal. 

Kulmen på pandemin kan inträffa under jul- och nyårsperioden. Det kan sluta illa om vi inte anpassar oss och följer råden. Inga hemvändarfester i år. Stanna i den egna "lilla bubblan". Fira och umgås bara med de allra närmaste. Ju färre som samlas, desto bättre. Kom ihåg att hålla avstånd och ha god handhygien. Umgås gärna utomhus. Om du måste resa, gör det endast om du är fullt frisk och kom ihåg att bara umgås med de få som du ska träffa på platsen dit du ska. Och om du blir sjuk så måste du kunna isolera dig samt att ta dig hem själv. Kom ihåg att: ta inga onödiga risker under jul- och nyår. 

Folkhälsomyndighetens webbplats finns utförlig information om hur vi kan fira jul- och nyår på coronasäkert sätt. 

Foto: Patrik Linden

Senast uppdaterad den 18 december 2020

Translate the website with Google translate.