Dags för sommarlov

I veckan har ett brev gått ut till föräldrar med barn i årskurs 7-9 som kommunen och Polisen gemensamt skickat. I det står det om hur vi tillsammans kan skapa en så bra och trygg sommar som möjligt.

Sommarlovet är en härlig tid för de allra flesta elever. Kanske att föräldrar behöver bry sig lite extra i sommar med tanke på att det är så få aktiviteter på grund av corona. Inställda evenemang och helt enkelt mindre underhållning för unga.

I brevet som gått ut i veckan står det om alkohol, säkerhet kring epa-traktorer, senaste tidens många fall av skadegörelse och busstreck. I brevet vädjar vi till föräldrar att prata med sina/sitt barn hemma kring dessa områden.

Tonårsparlören får du fler tips på hur du kan prata med din tonåring om alkohol och andra droger.

Om du ser pågående skadegörelse lämna tips till www.polisen.se eller ring 114 14. Reagera - gå gärna fram för att prata med personerna. De som drar runt förstör sådant som är till för glädje för alla i Åsele. 

En nära relation mellan föräldrar och ditt barn skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal. Tre enkla tips på vad man som förälder kan göra för att nå sitt barn.

1. Visa intresse

2. Berätta att du bryr dig

3. Undvik förhörsmetoder

Utifrån rådande situation ser vi också att färre vuxna rör sig ute. Det gör att de unga får större utrymme att göra saker som de annars kanske inte hade gjort. När föräldrar och andra kloka vuxna finns där barn och ungdomar finns, blir stämningen lugnare. I brevet uppmuntrar vi föräldrar att prata ihop sig med andra föräldrar om att till exempel vara ute tillsammans.

/ ANDTS-brottsförebyggande samordnare & kommunpolisen i Åsele

Broschyr (PDF) från Polisen "Ungdomar i trafiken".

Senast uppdaterad den 17 juni 2021

Translate the website with Google translate.