Julla Májja - den samiska kulturbussen

Ett nytt projekt i Västerbottens inland håller nu på att formas. Det är V8 – åtta inlandskommuner i samarbete, som med stöd av Statens kulturråd kommer att göra en satsning för att öka läsintresset, öka tillgängligheten till bibliotekens service och främja intresse för kultur i övrigt.

Julla Májja - Den samiska kulturbussen, blir ett rullande kulturhus som kommer till besökarna och inte tvärtom. Det personliga mötet, böcker och ett varierat utbud av föreställningar och aktiviteter direkt levererat till kommuninvånarna. Det samiska utbudet i bussen blir norm, men Julla Májja vänder sig naturligtvis till alla människor, alla åldrar, människor med olika etnisk bakgrund och social och ekonomisk status. I bussen finns också tillgång till ett urval av bibliotekens övriga bestånd och samhällstjänster.

Julla Májjas huvudsakliga arbetsfält kommer att bli de kommuner i Västerbotten som sedan tidigare är anslutna i bibliotekssamarbetet V8. Genom inlandet och i en mängd av våra byar och mindre samhällen kommer bussen att rulla under 2021 i ett projekt med stöd från Statens kulturråd. Förhoppningen är att driva detta vidare i den ordinarie verksamheten efter projekttidens slut.

I en tid där coronapandemin har medfört isolering bland befolkningen så tror de bakom projektet att Julla Májja kommer att fylla en viktig funktion. Med säkerhet för varandra och med syfte att ge glädje och gemenskap kommer böcker erbjudas och ett varierat utbud av kulturella aktiviteter. Man kommer naturligtvis att följa alla restriktioner som finns och startar därför inte upp rutterna fullt ut förrän vi med säkerhet kan träffas utan smittspridning.

V8 Kommunbiblioteken i Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele utgör sedan år 2005 det interkommunala samarbetet V8 - Bibliotekssamverkan i Västerbottens inland. V8-bibliotekens samarbete innebär ett större utbud av böcker, tidskrifter och annan media som du kan låna, reservera och återlämna på samtliga bibliotek.

Projketet har sina möten digitalt än så länge och jobbar med att sy ihop vårens programinnehåll och beställa det fysiska innehållet; såsom litteratur, media, teknik för digitala sändningar med mera.

Förhoppningen är att med vaccineringarna ska corona-läget bli bättre och att komma igång så snart det är möjligt. Julla Májja återkommer med mer information om ett par veckor. Håll utkik på deras Facebook. 


De som arbetar med projektet:

Eva Conradzon: Ubmeje-Umeå. Projektledare, busschaufför. "Då jag är född och uppvuxen i Malå så delar jag önskan att sprida kultur i inlandet med mina kollegor. Kommer senast från producentjobb för Ubmejen Biejvieh-Samiska veckan i Umeå vilket borgar för att jag har goda kontakter i Sápmi."
Kontakt: 070-354 51 06 eva.conradzon@storuman.se

Åsa Skum: Gavtjavvrie-Ammarnäs/Suorssa-Sorsele. Projektassistent. "Jobbar som samisk samordnare på Sorsele kommun 50%, övriga 50% i detta projekt under projekttiden. Är engagerad i många samiska och lokala kulturfrågor både genom jobb och privat. Brinner för att vi ska ha samma kulturella möjligheter i glesbygden, så den samiska bussen är i linje med mitt tänk."
Kontakt: 070-346 01 93 asa.skum@sorsele.se

Lars Mattsson: Dearna/Tärnaby- Projektassistent. "Aktiv kulturarbetare sedan uppväxten och främst som muntlig och skriftlig berättare och styrelseledamot i Tjállegoahte – samiskt författarcentrum. Har även varit yrkesverksam som bibliotekarie. Jobbar 20% i projektet och övrig tid som skolbibliotekarie och elevcoach vid Skytteanska skolan. Ser alltid fler möjligheter än hinder och är stark kämpe för glesbygdens bästa." Kontakt: 073-075 49 48 lars.mattsson@storuman.se

Julla Májjas kontaktvägar: Mobil: 0730-71 95 28 Mejl: kulturbussen@storuman.se Facebook: www.facebook.com/Julla Májja

 

 

Julla Májjas Samiska kulturbussens grafiska profil är designad av Tärnatjejen Signe Lindgren som arbetar som grafisk designer vid Sigmar i Luleå.

 

Med stöd av:

Senast uppdaterad den 15 april 2024

Translate the website with Google translate.