Krisberedskapsveckan 2019

För tredje året i rad satsar Länsstyrelsen Västerbotten och kommunerna i länet på att förstärka invånarnas beredskap inför olika samhällskriser i samband med Krisberedskapsveckan 6–12 maj. I år blir det särskilda aktiviteter för att nå unga mellan 13 och 19 år. I Åsele träffar Räddningstjänsten elever på högstadiet i början av veckan. På fredag 10/7 finns Räddningstjänsten på plats utanför de två livsmedelsaffärerna i centrala Åsele och du kan passa på att diskutera eller få mer information om din egen hemberedskap.

Kampanjen Krisberedskapsveckan genomförs runtom i landet för att få människor att reflektera över hur samhällskriser kan vända upp och ner på vår vardag och om vikten av att ha en hemberedskap. I år riktar kampanjen särskilt in sig på unga, 13–19 år, för att bland annat öka medvetenheten om hur kriser kan påverka samhället och individen. Länsstyrelsen har, i samarbete med kommunerna i länet, tagit fram en film riktad mot målgruppen unga. Den kommer under veckan att exponeras i sociala medier, i bioreklam och på reklamplatser.

Kampanjen Krisberedskapsveckan, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står bakom, ska få fler att reflektera över hur de kan påverkas av olika kriser, ytterst krig, men också få fler att skaffa sig en bättre hemberedskap. Läs mer på dinsakerhet.se

 

Runt om i länet kommer flera aktiviteter att genomföras. Här är några exempel:

  • Åsele: Räddningstjänsten är på plats på högstadiet (6-7/5)och möter elever man visar filmer och diskuterar, utanför Coop och ICA för att informera allmänheten om krislådan bl.a. Material om krisberedskapsveckan finns till allmänheten på bibliotek, simhall, kulturhuset och kommunhuset. Affischering.
  • Skellefteå: Arrangemang i Bolidens Folkets Hus om samhällsskydd, beredskap och hemberedskap. Distribution av broschyren "Om olyckan är framme" till samtliga hushåll.
  • Umeå: Föreläsningsserie om informationspåverkan och personlig säkerhet. Tre föreläsare. Umeå universitet. Kommunen informerar kort, delar ut faktablad.
  • Vilhelmina: Samarbete med affärer som ställer fram produkter för krislåda. Film på tv-skärmar på Folkets hus samt bioreklam. Bokmonter på biblioteket. Ett avsnitt om krisberedskap i kommunens podcast.
  • Vännäs: Kommunen och Civilförsvarsförbundet håller HLR-utbildning för föreningar.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Senast uppdaterad den 28 maj 2020