Samisk språkvecka

21-27 oktober är det samisk språkvecka. I Åsele kommun (Sjeltien tjïelte) uppmärksammas detta med samiskt språkcafé (saemien gïele-prïhtjgåatan) på Kaffestugan. På biblioteket kommer alla barn i femårsverksamheten att få höra sagor med samiskt tema både på sydsamiska och svenska.

Tanken med språkcaféet är att lättsamt träffas över en fika, lära sig enkla fraser och kanske några nya ord. Vi bjuder på fika!

För frågor kontakta: Elna Fjellström, samisk koordinator 0722 434 828 eller e-post: elna.fjellstrom@asele.se

Lär dig sydsamisk hemma
För dig som är nyfiken på att lära dig mer sydsamiska på egen hand finns till exempel online-spelet New Amigos som Samiskt språkcentrum lanserade i december förra året. Till och med årsskiftet är det gratis att använda och det enda som behövs förutom internet är mobiltelefon, läsplatta eller dator. 

"Spelet finns i tre kunskapsnivåer, för nybörjare till talare som vill bättra på sin samiska eller bara spela. Dessutom är det ett sällskapsspel. Med onlinespelet lär man sig först de viktigaste orden och uttrycken. Spelet har en struktur som säkrar snabb inlärning och repetitionsmetod som säkrar varaktig inlärning."

Klicka på denna länk för att läsa mer om spelet på Sametingets webbplats.

Teveprogram på sydsamiska
Även på UR-play finns också en hel del program på sydsamiska bland annat för barn och ungdomar. Klicka på den här länken för att komma till samlingssida på UR.
Senast uppdaterad den 28 maj 2020