Vernissage på Åsele Bibliotek

LOTTA SÖDER
GLAS & MÅLNINGAR
ONSDAG 22.8 2018 KL. 17.00

Då visas en del av utställningen ” SPÅR, en forskningsresa i barndomslandet” som tidigare visats på Luleå Konsthall.

Sara Lidmans ord

”Det finns en närvaro, en kännedom från födelseorten, så oförneklig som den egna huden” talade till mej. Utmanade mej. Är det verkligen så ? Och vad betyder det isåfall för mej? 

Utställningen handlar om:

Att lämna och att Åter-vända
Den dolda tråden i tillvaron
Den stora Klangbotten är satt- min musik är en stämma i kören.
Hur är det att vara Själv-Klar?
Om identitet, plats, språk.
Barnet.
Att se sin egen plats med samma nyfikenhet som platser långt borta på andra kontinenter.

När jag som 20-åring lämnade Västerbotten för Göteborg, trodde jag att man bara kunde kliva ur ett liv, och in i ett annat. Inte visste jag då att ”kännedomen om födelseorten” sitter i huden! Eller ännu djupare, som en vattenstämpel i själen!

Under 2014 bodde jag i Umeå, reste genom Lappland och Norrbotten, fiskade i Vindelälven och plockade hjortron. Jag var omgiven av skogen, snön, ljuset och språket som har sin alldeles egna melodi. Det var vackert! Det ville jag skildra.

Under arbetet insåg jag att jag var både hemma och borta. Vilket är stort och värdefullt att veta, särskilt då man möter vänner från andra födelseorter som är väldigt olika min egen.

Sedan mitten av 90talet har glaset varit mitt huvudsakliga material. Det är förrädiskt vackert, svårt att bemästra, men bär med sej en alldeles egen ton. Det sköra och starka i förening. Vardag och heliga platser. Ljus och is. Det passade bra för den här berättelsen.”

Lotta Söder

Medverkande under kvällen är Lotta Söder, Lilian Frick som överlämnar en gåva till biblioteket, en sparklåda i glasmosaik. Nisse Danielsson spelar musik.


I samverkan: V8-biblioteken, Åsele Bibliotek och Medborgarskolan.

Senast uppdaterad den 22 augusti 2018