Projekt ska öka tillväxten åt lokala företag

10 inlandskommuner i Västerbotten och Norrbotten
samverkar för att ge företagen bättre växtkraft.

Kommunerna i Region 10 vill ge företagen ännu bättre förutsättningar att utvecklas. De kommuner som ingår i Region 10 är: Åsele, Norsjö, Vilhelmina, Malå, Storuman, Lycksele, Vilhelmina, Sorsele, Arvidsjaur och Arjeplog.

Fem fokusområden har definierats som särskilt viktiga att arbeta med, för att ge ökad växtkraft i näringslivet. En del är att nå ut med alla smarta och väl utarbetade produkter och tjänster som företagen i regionen erbjuder.  Kommunerna har affärscoacher som finns tillgängliga för företagen.

- Tänk om fler kunde ta del av alla smarta och väl utarbetade produkter och tjänster som företagen i vår region levererar? Problemet är ofta att tröskeln att gå från hemmamarknad ut till en större marknad känns för hög för många företagare. Viljan att växa är visserligen stark*, men man kan behöva hjälp att förbereda sitt företag och utöka sitt nätverk för att lyckas med detta. 
Säger Jessica Holmström, affärscoach i Norsjö och fortsätter:

- Förhoppningsvis kommer projektet och dess aktiviteter riktade mot företagen leda till ökade kunskaper, fler affärer och ett större nätverk.

Ägarbyten och innovationer
Ett annat fokusområde inom projektet är ägarbyte och generationsskifte. För att rusta sitt företag för det behöver man påbörja arbetet i god tid. Även här gäller det att ha god handledning, vilket kommer att underlätta för att lyckas.

Region 10 kommer även arbeta med andra områden speciellt är kommersialisering av fiffiga varor och tjänster, dvs innovationer, samt olika typer av finansieringsmöjligheter.

Attraktiva företag
- En stor utmaning i vår region för företagen är att rekrytera arbetskraft. Nycklarna till att bli en riktigt attraktiv arbetsgivare innebär inte nödvändigtvis ökade lönekostnader. Ofta handlar det om att kunna erbjuda arbetstagarna möjlighet att få ihop sina livspussel. Det kan vara anpassade arbetstider, bra arbetsklimat och utvecklande jobb. En viktig nyckel är att låta jämställdhet och integration gå från plan till handling, säger Marie Öhlund, näringslivsutvecklare i Lycksele.

Starkare tillsammans
Alla affärscoacher i Region 10-nätverket kommer att guida företagen inom alla områden och hitta lösningar för just deras behov. De kommer att fördjupa sig extra inom ett område per kommun och fungera som stöd till varandra. Förutom att själva företagen i Region 10 kan få extra stöd och hjälp att utvecklas under projektperioden bygger vi upp en samarbetsstruktur och kultur mellan kommunernas näringslivsenheter.

Läs mer om projektet NiMR (förkortning för Näringslivsutveckling i Möjligheternas region) genom att klicka här.

För att läsa mer om Åseles näringslivscoach Katrin Normark Jonsson, klicka här.

* Enligt Tillväxtverkets undersökning ”Företagens villkor och verklighet” vill 69% av företagen i Västerbotten och riket växa.

 

Senast uppdaterad den 23 februari 2019