Stipendiater och Årets Åselebo 2022

Vinnare av Kulturstipendiet, Idrott och Ledarskapsstipendiet, och Årets Åselebo blev tilldelade stipendie och uppvaktade med blommor under vintermarknads-lördagen.

Under eftermiddagen på vintermarknads-lördagen blev stipendiaterna tilldelade stipendie på scenen. Övre torget fylldes med människor för att få se vinnarna och lyssna på nomineringarna. 

 

Vinnarna av Kulturstipendiet 2022: Åsele Vävstugeförening

Hela nomineringen:

Hantverkshistoria.

Handvävning är det övergripande begreppet för all slags vävning som sker manuellt på en vävstol eller i en vävarm. 

Vävning är ett av våra äldsta hantverk som man har hittat vävda textilier som går att datera så långt tillbaka i tiden som 5 000 år f.Kr. Gerumsmanteln, tidigare den äldsta kända vävnaden i Sverige, dateras numera till förromersk Järnålder. Bockstensmannens kläder ifrån 1300-talet är den tidigaste bevarade hela klädesdräkten i Europa. Fram till 1700-talet var det viktigaste och finaste materialet lin. Ullen ansågs under den här perioden enbart vara till för vardagsbruk och bomullen kom först på 1800-talet. Idag ökar marknaden för handvävda textilier på nytt och det är fler och fler som efterfrågar både naturmaterial och närproducerad design. Vi uppskattar återigen det unika och genuina både från naturen och från det klassiska hantverket. 

Åsele Vävstugeförenings historia.

En afton 9 augusti 1948 samlades några kvinnor, i Näsmans källarlokal Storgatan 34, gamla Telegrafen, för att bilda Åsele Vävstugeförening. Den första styrelsen bestod av följande: Ordf. Maj Lindgren, V.Ordf. Linnea Svensson, kassör Ebba Rohlén och sekr. Gena Norberg. Första medlemsavgiften var 1 kr/år. 

Åsele vävstugeförening har huserat på följande platser: Storgatan 34 (1948), Strandvägen 3 (1949-1950), Gamla Bryggeriet (1950-1952), Gamla kyrkstugorna på Lappvallen (1952-1955), Folkets hus (1955-1960), Gamla skolhemmet (1960-), Skogsbruksskolan (1980- 1982), Gamla röda huset på Blåviksskolan (1982-2022) 

Sommaren 2022 flyttade vi till vår nuvarande lokal, Blåvikens industrilokaler. 

Vävtugan i nutid.

I dagsläget har vi mer än 30 medlemmar. Under 2000-talet har det varit mellan 50-70 st. 

Ett arrangemang vi haft under 2000-talet är ”Vävstugans dag”. Första veckan i oktober mellan 11.00-15.00 har det varit öppet hus. Ett arrangemang som lockat många besökare, 50-75 besökare/år. Stort väv-lotteri, tipsrunda och givetvis ett stort kaffebord (gratis) med enbart hembakt bröd. Ett sett visa upp oss allmänheten och visa vad vi håller på med. 

Under Kulturveckan 2018-2019 deltog vi med lotteri och försäljning av vävda alster. Båda åren hade vi en vävd ”långmatta” bestående flera olika vävda mattor. 

I mitten av 2020 påbörjade vi ett stort projekt. Tillverkning av Åsele-pläden. Mönstret som togs fram gjordes av Pia Edman och Eva Näslund-Forsberg. Mönstret hämtades ifrån förklädet till Åsele-dräkten. Till dags data har över 30 plädar vävts. Detta mönster har använts till en kudde, disktrasa och klänningar. Under hösten 2022 sattes också upp en ny pläd, Gafsele-pläden. Mönstret är hämtat ifrån Gafsele Hembygdsdräkt. 

Vi i Åsele Vävstugeförening vill fortsätta att förmedla denna konstform vidare i många år. 

 

Vinnare av Idrott och ledarskapsstipendiet 2022: Bo "Boa" Nilsson

Hela nomineringen:

Bo Nilsson eller ”Boa” som vi alla säger har en lång bakgrund inom Åsele Idrottsklubb.

Som aktiv började han redan vid 9 års ålder med skidtävlingar och friidrott men så småningom blev fotbollen den dominerande idrotten. Boa spelade ungdomsfotboll och redan som 16-åring ( 1979 ) debuterade han i a-laget. Sedan följde en lång spelarkarriär! Han spelade kontinuerligt i Åsele IK:s a-lag t o m säsongen 2001, hela 22 år (38 års ålder )! Från 2002 spelade han dessutom alltid ett par seriematcher per säsong ytterligare många år. Boa var en stabil och bra försvarsspelare som inte missade några träningar eller matcher utan anledning.

Som ledare har Boa en lika lång ” meritlista ”. Han började som ledare inom ÅIK 1984 ( 21 års ålder ) och har fram till idag haft ledaruppdrag i stort sett hela tiden förutom en period då han bodde i Stockholm. Totalt är det minst 25 år som ledare!

Främst har det varit inom ungdomsfotbollen men också som a-lagstränare och lagledare. Boa är som ledare omtyckt och engagerad och han utför alltid sina träningar och ledaruppdrag med bra kvalitet och variation. Han är bra på att lyssna på vad ungdomarna tycker och har alltid hållit rättvise-aspektet högt när det gäller att ” alla ska få spela ”! Han är också duktig på att få med sig övriga ledare och kan engagera alla.

Boa var ansvarig för den populära fotbollsskolan under lång tid. Det var en vecka efter skolavslutningen i juni och förutom att skapa ett roligt och bra veckoprogram för barnen skötte han även om att instruera och hjälpa de ledarungdomar han hade till sin hjälp. Denna sommarvecka innehöll arbete och engagemang från morron till kväll och som mest var det ca 150 pojkar och flickor att hålla igång!

På senare år har också Boa fått hålla i arbetet för fotbollssektionen inom ÅIK och är just nu den person som är absolut viktigast för fotbollen i Åsele.

Bo Nilsson är utan tvekan en värdig kandidat till året Idrotts- och ledarstipendium.

Alla ovan uppräknade insatser Boa gjort som aktiv och ledare finns dokumenterat i Åsele IK:s verksamhetsberättelser under åren.

 

Årets Åselebor 2022: Queens of Lapland

Hela nomineringen:

Att vara en god, positiv, duktig och driven ambassadör för vår kommun är att bidra till utveckling, marknadsföring och framtidstro i en bygd som vår! Att dessutom unga tjejer går i bräschen för detta är rätt i tiden utifrån den samhällsdebatt och den framåtanda för jämställdhet som varit extra tydlig i spåren av #metoo-rörelsen.

Med kärleken till sin sport, med en vilja av stål, med skicklighet och många timmar på isen och på väg till och från matcher och med fantastiska framgångar visar Queens of Lappland och Mini-Queens - alla Queens - att de är väl värda att utnämnas som de godaste av goda ambassadörer för inlandet och Åsele!

Queens-gänget står för allt det vi som lever och verkar i inlandet vill ska nå ut alla om vår lilla plats i världen - tillgänglighet, möjligheter, nya sätt att tänka och agera, att vilja kan uppfylla drömmar, att ingenting är omöjligt och att glädje och gemenskap bygger framgång!

Därför är Queens de rättmätiga vinnarna av priset som Årets Åselebo - de bästa ambassadörer för orten som vi har i vår tid!

 

Senast uppdaterad den 27 mars 2023

Translate the website with Google translate.