Information för företag med anledning av coronavirus

ÅNS följer utvecklingen och har sammanställt information från olika aktörer angående coronakrisen till dig som är företagare. Se varje aktörs sida för det allra senaste.

Näringslivskontoret på Centralgatan håller under den pågående coronapandemin stängt, men du når oss på telefon och e-post. Hör av dig till oss på ÅNS om du behöver tips och råd!

På verksamt.se sammanställs information från svenska myndigheter till dig som är företagare.

Krispaket till företag

Almi Brygglån

För Brygglånet gäller följande villkor:

  • Individuell räntesättning, som högst 4,95%.
  • Möjlighet finns att ansöka om ränte- och amorteringsuppskov upp till 12 månader. 
  • Löptiden är 12 månader. Efter 12 månader finns, efter dialog med rådgivare, möjlighet att lägga om lånet till nytt lån med då gällande ordinarie villkor.
  • Startups har möjlighet att låna upp till 500 000 kr. 
  • Ingen uppläggningsavgift.
  • En rådgivare från Almi kommer att göra en individuell kreditprövning. Den innefattar bland annat en genomgång av nuvarande säkerheter för dig som redan har lån hos Almi, och vilka säkerheter som är aktuella för dig som blir ny lånekund hos Almi. I normala fall handlar det om att ta ut företagsinteckningar och ägarborgen som normalt ligger på 10-20%.

Almi arbetar för en ansvarsfull och sund kreditgivning. Det innebär att Almi i sin rådgivning tar ansvar för att säkerställa att krediten matchar ditt behov och återbetalningsförmåga. Almi är ett statligt bolag utan egna vinstintressen med fokus på de små och medelstora företagen.

Skatteverket
www.skatteverket.se

Här har vi samlat information från Skatteverket som är viktig för dig som företagare att känna till i samband med det nya coronaviruset.

Anstånd med skatter och avgifter

Företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset kan ansöka om anstånd med skattebetalning. Det innebär att du skjuter upp betalningen av din skatt och i stället betalar den senare. Det finns två sorters anstånd:

  • tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms
  • anstånd med skattebetalning för andra typer av skatter.

Tillfälligt anstånd med skattebetalning

Företag som drabbas ekonomiskt av coronaviruset kan ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Betalningen kan skjutas upp i ett år från beslutsdatumet.

Anståndet gäller för upp till tre redovisningsperioder mellan januari och september 2020. Du får beslutet snabbast om du använder den nya digitala tjänsten i Mina sidor.

Krispaket för svenska småföretag
Publicerad 25 mars 2020

Regeringen presenterar nu ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Genvägar

Försäkringskassan

Staten tar över sjuklöneansvaret i två månader. 

Staten föreslås tillfälligt ta hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj månad. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1–14.

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler

Läkarintyg

Från och med den 27 mars behöver du inte lämna in ett läkarintyg de första 21 dagarna när du är sjuk. Om du fortfarande är sjuk efter 21 dagar måste du lämna in ett läkarintyg när du ansöker om sjukpenning.

Sjuklön

Regeringen har föreslagit att staten tillfälligt tar hela kostnaden för alla sjuklönekostnader.
Regeringen har föreslagit att du som egen företagare ska kunna söka ersättning för din egen karens.

Tillväxtverket

Korttidspermittering / Korttidsarbete (tidigare benämnt korttidspermittering) innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Detta stöd har inte funnits tidigare och vi arbetar skyndsamt med att få alla förutsättningar på plats. Vi informerar löpande om detta.

Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. Det kommer att gälla under 2020.

Det går inte att ansöka om stöd före 7 april, alla ansökningar som inkommer före 7 april kommer att avvisas. Ansökan ska göras enligt de instruktioner som kommer att finnas tillgängliga inför öppningen av ansökan.

Vi kommer inte att ge några förhandsbesked gällande ansökningar.

Läs mer om processen för att fastställa lagen om korttidsarbete.

Mer information om ersättning:

https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/samlad-information-om-covid-19/korttidsarbete.html

 

Translate the website with Google translate.