Flytta hit

Under den lugna ytan bubblar det av liv. I centralorten av denna inlandskommun bjuds det ofta på evenemang, nöjen och även i de större byarna omkring arrangeras trevligheter som ger anledning för folk att träffas. Självklart finns det också möjlighet att bara njuta av den vidsträckta naturen, få andrum och känna lugnet.

Åsele kommun är till ytan ungefär lika stor som hela Bohuslän. Landskapet är varierat med ömsom berg, tjärnar, sjöar, bäckar, skog och myrmark. Ångermanälven flyter mitt genom kommunen. Främst växer mycket barrträd i trakten såsom tall och gran, men även björk samt lite andra lövträd. Det är gott om vilda bär såsom blåbär, lingon, hjortron på sensommar och höst.

Trots att vi har ett litet invånarantal finns ett stort fritidsutbud. Vi har bland annat kulturhus, bibliotek, ungdomsgård, biograf, sim- & sporthall, skoterleder, ishall, ridhus, 9-håls golfbana, elljusspår (möjliggör längdskidor på vintern), gym, skidbacke, skatepark, klättervägg, frisbeegolfbana mm.

Vi är stolta över vårt vitala föreningsliv. Du är mer än välkommen att gå med i någon av de föreningar som finns, se vårt föreningsregister. För att nämna några t.ex. ishockeyförening, slädhundsförening, fotbollsförening, gymnastikförening, karateklubb, musik- & teaterförening, skoterklubb, båtklubb, ridklubb, brukshundsklubb, dykklubb, vävstugeförening.

I centralorten av Åsele så ligger allt inom gångavstånd. På fem minuter kan du hämta barnen från förskolan, gå till jobbet, gymmet eller något av ortens caféer och restauranger. I centralorten finns Åsele Centralskola som har elever upp till årskurs 9. I byn Fredrika finns skola upp till årskurs 6. Närmsta gymnasieskola ligger i Vilhelmina och Lycksele. 

Varje år, tredje helgen i juli, arrangerar vi det som Åsele är mest känt för: Åsele Marknad. En av Sveriges största och äldsta marknader. Då förvandlas hela den lugna centralorten till ett enda stort nöjesfält för hela familjen med marknadsstånd, tivoli, aktiviteter och konserter. Vi har också en folkpark som om somrarna levererar underhållning som dans, konserter och lastbilsmässa

Andra återkommande evenemang är israce, folkbilsrace, backrace, Åselenappet (en av Sveriges största isfisketävlingar), hantverksmässa, watercross-tävling, hundtävling, Åsele vintermarknad, julmarknad med mera! 

Lediga jobb hittar du antingen på vår webbplats eller hos Arbetsförmedlingen. Är du egen företagare och vill flytta din verksamhet till Åsele? Tveka då inte på att höra av dig till Åsele Näringslivsstiftelse (ÅNS). De hjälper dig till rätta!

Vill du flytta hit och utbilda dig, så kan kontakta Åsele Lärcentrum för att få veta vilka utbildningar som går att studera på distans. På orten finns också en folkhögskola och flera studieförebund. 

Vill du hyra lägenhet eller lokal?

Kommunen har ett antal fastigheter. Söker du hyresrätt, så klicka på den här länken. Är det istället kontorslokal du är intresserad av, så kan du se vad som finns ledigt här

Det företag som hyr ut flest lägenheter är Åselehus, hör av dig till dem om du  vill veta vad de har att erbjuda.

Drömmer du om ett eget hus? Här kan du verkligen hitta schyssta priser på boende, se vad som finns till salu på någon av bostadsportalerna.

Att ta sig till Åsele utan egen bil kan man om man vill resa genom inlandet av Sverige med Inlandsbanan och hoppar av i Meselefors. Har du inte någon som möter dig kan det vara klokt att på förväg ha bokat en taxi. Föredrar du flyg ska kan du från Arlanda antingen landa på Lycksele, Vilhelmina eller Umeå flygplats. Eller så hoppar man på bussen i exempelvis Umeå eller Stockholm

Vill du veta mer? Besök gärna receptionen på Kulturhuset/Turistbyrån på Lillgatan 2 och prata med personalen där om fördelarna med att bo i Åsele. Enheten Fritid, Turism & Kultur huserar i Kulturhuset och har hand om inflyttarservice och det är även de som ger dig ditt välkomstkit när du flyttat hit.

Hjärtligt välkommen till Åsele!

Translate the website with Google translate.