Barn och unga

Åsele är en trygg och familjär plats att växa upp på. Här kan barnen leka i snöhögar om vintern, cykla längs cykelvägar och stigar på sommaren och samlas kring någon av de olika fritidsaktiviteter som erbjuds i kommunen. Barn är framtiden. Därför vill vi erbjuda dem en uppväxtmiljö av trygghet, gemenskap och individuell utveckling.

Några av de aktiviteter som finns för barn och unga i kommunen är beskrivna nedan:

Åsele Idrottsklubb
Åsele Idrottsklubb (ÅIK) har sedan 1921 erbjudit möjligheter för barn och unga att engagera sig i gemenskaper kring idrott. Den idrott som från början stod i centrum var fotbollen, men i dag består idrottsklubben av tre sektioner som alla erbjuder aktiviteter för barn och unga; fotboll, ishockey och gymnastik. Idrottsklubben är också med i skidförbundet, vilket ger möjligheter för medlemmar att via klubben tävla i skidåkning.Läs mer om ÅIK och dess sektioner här

Shotokan karate
Åsele Shotokan Karateklubb är en kampsportsklubb som praktiserar den japanska karatestilen Shotokan, en av Sveriges största karatestilar. Klubben erbjuder träning för så väl barn och unga som vuxna. Träningen fokuserar på Shotokan-stilens tekniker, vilket utgör en mångsidig helkroppsträning. Det finns också möjligheter att ägna sig åt tävling inom kampsporten. Läs mer om Åsele Shotokan Karateklubb här.

Aikido
Åsele Seishin Aikidoklubb är en kampsportsklubb som praktiserar den japanska kampsporten aikido. Kampsporten fokuserar på självförsvarsträning mot både redskap och kroppsgrepp. Aikido erbjuder en mångsidig helkroppsträning för alla åldrar.

Ridning
Åsele Ridklubb bildades 1968 då man övertog hästar från K4 i Umeå. I dag äger föreningen ett ridhus och erbjuder bland annat ridlektioner, drop-in-ridning, ridläger, klubbträningar och kurser. Läs mer om ridklubben här.

Discgolf
Vid Blåvikskolan finns en discgolfbana med nio hål. Man kan använda egna discar, eller hyra på OKQ8.

Golf
Bortanför Söråsele finns en niohålig skogsgolfbana. Den vackra banan är väldigt omväxlande och passar därför både nybörjare och erfarna golfare. Läs mer om Åsele golfbana här.

Ungdomsgården
På ungdomsgården erbjuds bland annat aktiviteter som pingisspel, replokal, danslokal, pysselrum och Xbox-spel. Minst en gång i månaden anordnas också någon speciell aktivitet på ungdomsgården. Lokalerna ligger i Kulturhusets källare med ingång vid muralmålningen som skapats av konstnären Q. Läs mer om ungdomsgården och dess aktiviteter samt se kommande öppettider här.

Åslia
Strax utanför Åsele centralort ligger slalombacken Åslia. Åslia består av ett flertal backar i varierande svårighetsgrad från barnbackar till mer avancerad åkning. I toppstugan finns ombytesmöjligheter och fikaförsäljning under backens öppettider. På Åslia finns också ett spår för längdskidåkning. Läs mer om Åslia här.

Simhallen
Åsele simhall erbjuder så väl motionssim som fritt bad. Simhallen har två bassänger, en på 25 meter och en på 8,5 meter, samt två duschrum med bastuanläggningar. Tre gånger i veckan hålls motionssim i simhallen, varav två tillfällen erbjuds för personer över 15 år. Läs mer om simhallen här.

Elljusspåret
Elljusspåret är ett motionsspår med slingor i distanser som varierar från 900 meter till en mil. Slingorna går över kuperad terräng och lämpar sig under vintern optimalt för längdskidåkning. Vid skidstadion finns också teknikbackar att tillgå. Under årets snöfria perioder erbjuder de även utmärkta distanser för löpning, promenader och orientering. Läs mer om Elljusspåret här.

Vandringsleder
Åsele är en naturskön kommun som innehar flera vandringsleder av varierande svårighetsgrad. Den närmaste ligger bara strax utanför Åsele centrum. Vandringslederna går genom skogar, över myrar och vatten samt upp för berg och erbjuder fantastiska naturupplevelser. Barn rekommenderas att besöka vandringslederna i sällskap med en vuxen. Läs mer om vandringslederna här.

Kulturskolan
Från årskurs tre har skolbarn och skolungdomar möjlighet att anmäla sig till Åsele Kulturskola. Vid Kulturskolan finns möjlighet att spela olika instrument eller att delta i körsång. Läs mer om Kulturskolan här.

Snöskoter- och AM-kort 
För dem som har åldern inne finns goda möjligheter att läsa kurser för att kunna ta olika körkort och licenser. Snöskoterkörkort kan tas från 16 års ålder och den utbildningen erbjuds ofta på plats i Åsele i sin helhet om snöunderlaget tillåter det. Det hålls också ofta kurser för AM-kort i samarbete med körskolor i grannkommunerna. AM-kort kan tas från 15 års ålder och erbjuds för både moped klass I och II. Kurserna anordnas av av studieförbund i kommunen.

Jägarexamen
För den jaktintresserade finns goda möjligheter att gå kurser för att kunna ta jägarexamen och senare delta i något av jaktlagen som finns i kommunen. För att ta jägarexamen finns ingen egentlig åldersgräns, men för att ta ut vapenlicens och äga vapen gäller dock 18 års åldersgräns.

 

Translate the website with Google translate.